Logo

АНКЕТА

От какъв тип информация за Европейския съюз се нуждаете?
НОВИНИ

Австрия ще иска финансови бонуси за страните в ЕС без ядрени централи

2017-12-06 10:06:37

Двете партии, които преговарят за управляваща коалиция в Австрия, заявиха в петък, че планират да използват оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз за предоговаряне на рамковия договор за ядрената енергия в съюза с идея държавите, в които няма АЕЦ, да се ползват от финансови облаги. 
Консервативната Народна партия (OVP) на младия външен министър Себастиан Курц и крайно дясната Партия на свободата (FPO) обявиха, че ще продължат безядрения статут на страната и ще го защитават и на международната сцена. 
Въпреки, че вложи близо 7 милиарда долара в първата си атомна централа край Цвентендорф, тя никога не е работила, защото малко преди завършването ѝ австрийците решиха на референдум през 1978г., че не искат подобен източник на енергия. Няколко от съседите на Австрия, обаче, имат ядрени централи. Германия се отказа от тях и постепенно ще ги затвори, но Унгария, Словакия и Чехия планират да използват своите още десетилетия и да вложат милиарди евро за разширяването им с нови реактори руско производство. Австрийските правителства винаги са протестирали срещу непосредственото съседство с централите в Пакш, Бохунице и Темелин. 
Според източници на "Ройтерс" новото правителство във Виена ще положи клетва на 20 декември. Австрия е страната, която в средата на 2018г. ще поеме от България председателството на Европейския съвет и ще може да включи и този въпрос в дневния ред на 28-те страни членки. Готовност да се използва австрийското председателство изрично заяви в петък Елизабет Кьостингер, председател на Народната партия и главен преговарящ за коалиционното правителство. 
Постигането на съгласие от партньорите за отваряне на фундаментални договори на ЕС, обаче, трудно ще срещне подкрепа, допълна агенцията. 
В съвместното изявление след днешните преговори, поветени на политиката за околната среда, двете партии обявиха, че планират "да се намесим в контекста на преговорите за Брекзит в полза на преразглеждане на договора за Евратом с цел страните, които напълно са се отказали от ядрената енергетика или искат да го направят в бъдеще, да имат финансова полза от подобна позиция". 
Не се уточнява какво се разбира под финансова полза или предимство, но преди две години Виена остро критикува държавните гаранции и субсидиите от правителството в Лондон за новата АЕЦ в Хинкли Пойнт. По официални данни от лятото на 2017г. тя ще струва 50 милиарда паунда на данъкоплатците, което е 8 пъти повече от първоначалните изчисления от 2013г. 
В петте страници изявление на OVP и FPO се казва още, че до 2030г. цялото производство на електроенергия в Австрия трябва да става от възобновяеми източници. По данни на Евростат в момента над 30% от производството на енергия в страната идва от ВЕИ. По този фактор Австрия се нарежда след Швеция, Финландия и Латвия. 
Преговорите между партиите на Курц и Хайнц-Кристиан Щрахе продължават в "приятелска и конструктивна атмосфера", но досега не е постигната договореност за дълбоките реформи на данъците, имиграцията и администрацията, за които агитираха по време на предизборната кампания. 
Предполага се, че 31-годишният Курц ще стане канцлер и най-младият правителствен лидер в Европа, но няма яснота за разпределението и попълването на министерските постове. От Партията на свободата искат нейни номинации да заемат близо половината места. И двете партии заявяват, че искат да приключат преговорите преди Коледа, но и че поставят качеството пред скоростта. Националната агенция АПА посочи 8 януари като алтернативна дата за полагане на клетва пред президента Александер Ван дер Белен. 
На парламентарните избори през октомври OVP получи 31.5%, а FPO - 26% от гласовете. 
Какво е Евратом? 
Европейската общност за ядрена енергия е организация за надзор, регулиране и сътрудничество в ядрената сфера, включително придвижването на ядрени стоки и отпадъци, специалисти и услуги, определя стандарти за сигурност и се занимава с финансиране на изследователска дейност в рамките на ЕС. 
Членуват всички 28 страни от ЕС (включително безядрени държави като Австрия) плюс една асоциирана - Швейцария (от 2014г.). 
Основана е през 1957г. заедно с Европейската икономическа общност, развила се до днешния Европейски съюз, и промените през годините в много от регулациите са минимални, включително защото ядреният сектор е много консервативен. 
Формално Евратом е структура, различна от ЕС, но на практика използва същите институции - Европейската комисия, Европейския съвет и Съда на Европейския съюз. 
Лондон ще трябва да напусне Евратом най-малкото заради връзката със Съда на ЕС - членството в организацията определя свободно придвижване на ядрени специалисти, но това означава изключение от целите на Брекзит британското правителство напълно да контролира границите си. 
Премиерът Тереза Мей е казвала, че оттеглянето се определя и от процедурата по Член 50 на Договора на ЕС, но и че страната би искала преговори по този въпрос, защото е важно "да си сътрудничим с партньорите ни от ЕС по въпроси, свързани с наука и изследвания, а ядрената енергия е ключова част от това". 
Източник: http://www.dnevnik.bgНазад