Logo

АНКЕТА

От какъв тип информация за Европейския съюз се нуждаете?
НОВИНИ

"Съединението прави силата" ще е девизът на българското председателство на ЕС

2017-08-04 09:53:24

Слоганът на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. ще е "Съединението прави силата". На английски словосъчетанието ще бъде преведено като United We Stand Strong. Това обяви ресорният министър Лиляна Павлова на пресконференция след редовното заседание на Министерския съвет. 
Тя уточни, че този девиз е изключително актуален за ситуацията, в която днес се намира Европа. По думите ѝ с обявяването на слогана се завършва визуализацията на това как ще изглежда българското председателство. 
Мотото е предложено от участниците в поредица от фокус-групи и тествано в национално представително проучване, уточни по-късно пресслужбата на председателството, като посочи, че в края на 2016 г. агенцията "Галъп интернешънъл" е провела социологическо изследване, чиято основна цел е била да отговори на въпроса с какви ценности и образи българите асоциират страната ни през призмата на това, с което тя обогатява Европейския съюз. 
Другите тествани варианти за девиз са били: 
"Силни заедно" (Stronger Together); 
"Заедно можем повече" (Together We Can Do More); 
"Сигурност и просперитет" (Security & Prosperity); 
"Европа във вярна посока" (Europe: the Right Way); 
"Европа на новото поколение" (Europe of the New Generation). 
Планират се 12 съвета на министрите 
Лиляна Павлова обяви, че е бил утвърден и календарът на събитията по време на ръководството на България на ЕС. "Планираме провеждането на 12 съвета на министрите. Ако направим аналог с Естония и Малта, ще видите, че България има най-много организирани събития", заяви тя. 
По информация на Би Ти Ви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е поискал датата на откриване на председателството ни да бъде изтеглена и затова церемонията ще се състои на 4 януари догодина в Народния театър "Иван Вазов". На следващия ден ще има съвместно заседание на българското правителство с еврокомисарите.


Източник: http://www.dnevnik.bgНазад