Logo

АНКЕТА

От какъв тип информация за Европейския съюз се нуждаете?
НОВИНИ

ЕП призовава за незабавно разследване на преследването на ЛГБТИ хората в Чечения

2017-05-19 09:47:50

–    Прекратяване на задържанията и изтезанията на хомосексуални мъже в Чечения; 
–    Необходимост от спешно разследване от страна на Русия;  
–    ЕС и Съветът на Европа да подпомогнат разследването.
 
В четвъртък евродепутатите призоваха официалните власти на Чечения да прекратят преследванията на хомосексуални мъже и да проведат незабавно разследване.
 
Евродепутатите са силно обезпокоени от сигналите за произволно задържане и изтезаване на мъже, които са смятани за хомосексуални, в Чечения, Руската федерация. Членовете на ЕП осъждат изявленията на правителството на Чечения, в което се отрича съществуването на хомосексуалисти в страната и се подстрекава към насилие срещу ЛГБТИ хората.
 
Евродепутатите призовават официалните власти в Чечения да прекратят кампанията от преследвания и незабавно да освободят незаконно задържаните лица. Те също така призовават властите в Чечения и Русия да спазват международните си ангажименти и правата на човека и да поддържат върховенството на закона, за да гарантират безопасността на всички изложени на риск лица, включително и ЛГБТИ хората.
 
Според евродепутатите Русия и нейното правителство носят отговорността за разследването на тези случаи, като извършителите трябва да бъдат изправени пред правосъдието. Те призовават за незабавно, независимо, обективно и задълбочено разследване и приканват Комисията, държавите членки и Съвета на Европа да подкрепят Русия в това разследване.
 
Бързи факти
 
На 1 април руският независим вестник „Новая Газета“ съобщи, че над 100 мъже, за които се смята, че са хомосексуални, са били отвлечени и задържани в автономна република Чечения, Руската федерация, като част от координирана правителствена кампания. Според вестника най-малко трима мъже са убити. Отвлечените жертви са били малтретирани, измъчвани и принудени да разкрият самоличността на други ЛГБТИ лица.

Източник: Информационно бюро на ЕПНазад